Življenje na zemlji so od vsega začetka obvladovali naravni ciklusi. Ravnamo se po njih, pa naj izvirajo iz okolja ali iz nas samih. Vsaka ženska od pubertete do menopavze pozna svoj običajno 28-dnevni mesečni ciklus. Srce utripa cca 76 krat na minuto. 128 dnevni ciklus imajo rdeče krvničke. Obstajo še trije posebni ritmi, tako imenovani bioritmi.

Zdravnik je že pred 2000 leti opazil, da imajo ljudje ne glede na splošno zdravstveno stanje svoje dobre in slabe dneve in da je učinkovitost zdravil odvisna tudi od tega, kdaj jih jemljemo. Šele v letu 1904 je dr.Hermann Swoboda, profesor psihologije na dunajski univerzi objavil rezultate svojih raziskovanj. Pri vseh ljudeh je ugotovl 23-dnevni telesni ciklus in 28-dnevni emocionalni ciklus. Swoboda je hotel to študijo tudi matematično dokazati in si je s tem pridobil tudi častno diplomo.

To ugotovitev je pred njim spoznal že Wilhelm Filles, rojen leta 1859, specialist za bolezni nosu in grla. Opazil je, da so njegovi bolniki v 23-dnevnem in 28 dnevnem ciklusu različno odporni proti boleznim. Vzrok za te cikluse je iskal v osnovni dvospolni celici, na podlagi Freudovih teorij pa je sklepal, da so celice biseksualne in tako je moškemu 23 dnevnemu ciklusu pripisoval 28 dnevni psihološki ciklus in 28 dnevni ženski ciklus v nasprotni smeri.

V nadaljnih raziskavah je bilo ugotovljeno,da intelektualne sposobnosti študentov naraščajo in upadajo v 33 dnevnem intelektualnem ciklusu. Fliess in Swoboda sta menila, da to ustreza delovanju izločkov žleze ščitnice.

Vse nadaljne zgodovinske raziskave so dokazale tudi obstoj tako imenovanih kritičnih dnevov, ko so lahko pogostejše prometne nesreče ali druge poškodbe.

Teorija o bioritmu je preprosta. Vsi trije ciklusi se pričnejo ob rojstvu na neki sredinski vodoravni črti in se ponavljajo v pravilnih časovnih intervalih vse življenje do smrti. Prva polovica vsakega ciklusa je pozitivna, rastoča, napredujoča, ko smo polni energije, duhovnega in čustvenega zanosa. Na polovici pozitivne faze doseže to obdobje vrhunec in se potem spušča proti sredinski črti. Preide v negativno ali pomlajevalno periodo, ki služi tako kot okrevanje po operaciji. Na pol poti, doseže najnižjo točko in se začne spet vzpenjati.

Dnevi, ko gre naš bioritem proti vrhu ali dolini vala in sekajo sredinsko črto, so kritični dnevi. V bioritmu vsakega človeka je v mesecu vsaj 6 kritičnih dni , to je 20 procentov časa. Posamezne dni smo lahko v dvojni ali trojni kritični fazi, ko se križajo dva ali trije ritmi. Trojno kritično križanje je le enkrat v življenju in to je 21252 dan po rojstvu ali ob 58, letu in 2 mesecih.

Vsekakor to niso podatki, ki bi jih lahko prezrli.