statue-316733_640

Trditev, da človek potrebuje najmanj osem ur spanja na noč, je pretirana.

Potrebe po spanju so zelo različne.

Z dodatnimi raziskavami so ugotovili tudi zanimive povezave med človekovim značajem in dolžino spanja.

Delimo jih lahko v štiri skupine:

  • Ljudje, ki potrebujejo zelo malo spanja. Najmanj spanja, kar so pokazale raziskave med opazovanji na ljudeh, je bilo štiri ure in pol na noč. Taki ljudje so izjemno dejavni in življenje grabijo z obema rokama. Njihove slabe značajske lastnosti so napadalnost in nestrpnost.
  • Ljudje, ki potrebujejo malo spanja. V to skupino spadajo ljudje, ki spijo od pet do sedem ur. To so živahne osebe, ki hitro dojemajo in imajo pozitiven odnos do življenja. Vselej odločno izrazijo svoje mnenje.
  • Ljudje, ki spijo povprečno dolgo. V to skupino spada polovico človeštva. Spijo ali poležavajo od sedem do osem ur na noč. Niso ne živahni, ne leni, v poklicu pa so v glavnem vztrajni in zanesljivi.
  • Ljudje, ki spijo zelo dolgo. Sem spada skoraj ena tretjina prebivalcev. Spijo devet in več ur na noč. Ti ljudje so vase zaprti, čustveni ljudje, občutljive umetniške duše. Nagnjeni so k psihosomatskim težavam.

Na splošno v Evropi ženske spijo več kot moški. Približno deset milijonov ljudi pa lahko spi komaj sedem ur zaradi hrupa v okolju ali gledanja televizije.