buddha-85673_640

Najugodnejši položaj spanja bi bil takrat, če bi bilo telo zravnano in le rahlo nagnjeno na stran. Tako ne bi bil oviran krvni obtok, mišice in notranji organi pa bi bili sproščeni. Če ležimo v drugačnem položaju, ima lahko tudi sledeče pomene:

Embrionalni položaj

Človek leži na strani, noge pritegne k telesu kakor pri zarodku. Ta položaj izdaja plašen značaj, strah pred življenjem in vsakdanjimi težavami. Strokovnjaki se ne morejo zediniti, ali je ta položaj za človeka koristen ali škodljiv.

Položaj na hrbtu

Omogoča sorazmerno dober krvni obtok. Če spi pretežno v takem položaju in stegna nekoliko pritegne, tak človek izdaja živčnost, razdražljivost in pogosto prenapet značaj.

Položaj na trebuhu

Z rahlo pritegnjeno eno nogo in navzgor dvignjenimi rokami velja kot najpogostejši položaj v spanju. Tako se največkrat uleže menjaje s položajem na boku kar 62 odstotkov ljudi.

RAZLIKE PRI SPANJU SE ODRAŽAJO TUDI MED MOŠKIMI IN ŽENSKAMI

  1. Embrionalni položaj. V njem se odraža plašnost, zaprtost vase, potreba po varnosti ali izčrpanost. Ta lega ponavadi izdaja težave v poklicu.
  2. Iztegnjeni udje med spanjem (roke in noge so iztegnjene daleč proč od telesa). Izdajajo večnega zmagovalca, ki verjame sam vase in je vedno in povsod uspešen. Uživa v prigodi življenja.
  3. Napadalni položaj (v spanju stisnjene pesti). Mož, ki tako spi, verjetno v spanju maltretira ženo, ki leži poleg njega. Če na videz mirna ženska stiska pesti, bi rada gospodovala.
  4. Preplašen položaj (roke ali noge so prekrižane). Pri moškem se kaže kot strah pred neuspehom, pri ženskah pa kot podzavesten strah pred nasiljem ali napadom.
  5. Položaj roke nad glavo. Takega človeka prav nič ne razburi. Je zelo uspešen v poklicu, njegovo življenje pa je tako lahko, da se mu zdi skoraj nemogoče. Tako običajno spijo otroci.
  6. Položaj baby-doll(prst v ustih, z rokama objema blazino ali mehko igračo). Izdaja strah pred izgubo partnerja, prijatelja ali delovnega mesta in kaže na pomanjkanje samozavesti.
  7. Položaj na hrbtu. Kdor leži iztegnjen na hrbtu, vendar povprek čez posteljo, je optimističen in zaupanjem gleda v prihodnost, toda to zaupanje je iluzorno.
  8. Lega na trebuhu, nagnjena nekoliko na stran. Tak človek je sentimentalen in rad uživa v preprostih življenjskih radostih.
  9. Polovična lega na strani. Ta oseba ima občutek odgovornosti in je realist, njegova pomanjkljivost pa je, da stvari jemlje preveč resno.
  10. Lega z rokami na bradi. Tak človek je napadalen.