Vrtavka

Mistična vrtavka se uporablja manjkrat, je bila pa zelo zanimiva tehnika v preteklosti. Povezana je s skrivnostno in magično močjo števila 7, ki je v povezavi z luno, saj lunin ciklus traja 7 dni. Število 7 se pogosto pojavlja že v biblijskih zapisih in narodopisju.

Učili smo se, da je Bog ustvaril zemljo v sedmih dneh in da obstaja sedem smrtnih grehov. Menili so da ima sedmi sin sedmega sina magično moč in okultne sposobnosti. Mavrica ima sedem barv, nekdaj so astrologi poznali le sedem planetov.

Mistična vrtavka ima 7 ploskev, vsako označuje ena od prvih sedmih črk abecede. Vrtavko sestavimo tako, da jo nataknemo na os in zavrtimo. Še prej iz priloženih navodil izberemo enega ali več vprašanj, na voljo imamo 21 možnosti. Na vsako vprašanje imamo 7 možnosti, ki jih razberemo iz črke.

Zanimiv primer vrtavke lahko vidite na sliki, ki je last spletne strani ribnican.si. To je zelo poenostavljena vrtavka s šestimi ploskvami, namenjena otrokom in igri. POVEZAVA

Vsako vrtavko, četudi s šestimi ploskvami, lahko predelate v namene vedeževanja. Pri tem prilagodite sistem na šest ploskev, za sedmo ploskev pa določite, da velja če vrtavka pade iz mize ali površine, na kateri ste vrtavko zavrteli.