rune-72070_640

Rune so zelo priljubljene med ljudmi, ki jih zanimajo okultne vede.

Runska pisava je skandinavskega izvora, nastala pa je v 2.stoletju pred našim štetjem. Najstarejši ohranjeni napisi so vklesani v skale in stoječe kamne na Švedskem. Severna plemena so bila nomadska, zato so simbole kmalu prenesli na lesene, koščene ali glinene tablic ter manjše kamne, ki so jih lahko nosili s seboj.

Rune in runski simboli

Runske simbole sestavljajo ravne črte, verjetno zato, da bi jih bilo lažje vklesati s preprostim orodjem, ki je bilo tedaj na voljo. Simboli ne prikazujejo samo črk, ampak imajo globji pomen in pojmovanje. Od vsega začetka je imelo vsako runsko znamenje svoje ime. Prve zapiske v runah poznamo že v 3.stoletju našega štetja, ko so jih uporabljali v čarovniške namene. Z njimi so vrači klicali uroke, zdravili bolne in prerokovali prihodnost. Ta raba se je ohranila vse do danes. Starogermanski vrači so spraševali, kaj jim obetajo poganski bogovi-zlasti Wodan ali Odin.

V 4.stoletju našega štetja so bili Goti pokristjanjeni. Legenda velikokrat povezuje rune z Odinom, ena njegovih poosebitev je šaman ali potujoči modrec. Odin je bil devet dni in noči obešen za pete z drevesa, ki s svojimi koreninami in vejami simbolizira povezanost zemlje, neba in pekla. Takrat je zagledal na tleh nekaj kamnov z runskimi simboli, s težavo jih je pobral in s svojo čudežno močjo so ga kamni osvobodili. Runski mojstri in mojstrice so imeli ugled in oblast, s čarovnijami so klicali lepo vreme, ljudje so se zatekali k njim pri iskanju ljubezni in zdravja. Verjetno so runski mojstri sami izdelovali rune za čaranje. Vedeževali so tako, da so rune vrgli na tla, vedeževali pa so samo iz tistih, ki so bile obrnjeni z runo navzgor.

Rune v modernem času

Danes prvotne čarovniške simbolike ne poznamo več. Celo znani avtor knjige o runah, ameriški antropolog in lingvist Ralph Blum je priznal, da si je posamezne simbole izmislil sam. Strmel je v rune in tedaj je zapisal tisto, kar mu je prišlo na um. Rune namreč delujejo kot vsi oraklji, razkrivajo nam podzavestni pomen stvari, ki se ljudem prikažejo samo v sanjah. Rune pomagajo, da se poglobimo sami vase.

Nasvet:

Rune lahko kupimo v obliki kompleta, lahko pa jih izdelamo tudi sami.