Prav tako kot astrologija je tudi hiromantika – branje z dlani zelo starodavna in spoštovana veda.

Branje z dlani – Začetki

Že v kameni dobi je človek bral značaj in prihodnost iz gub in drugih znakov na roki. Po vsem svetu so namreč v jamah, kjer je živel paleolitski človek, naleteli na odtise dlani.

Strokovnjaki za branje z dlani trdijo, da izvira napovedovanje prihodnosti iz črt na dlaneh že iz Sumerije in Egipta. Omenjena je bila v indijski književnosti približno 1500 let pred našim štetjem. O njej je pisal tudi Aristotel, ki je živel v 4.stoletju pred našim štetjem. Na skrivaj so se s tem vedenjem ukvarjali tudi v srednjem veku, saj so v 17. stoletju to vedo obsojali kot čarovniško veščino, kar je bilo posebej značilno v Angliji. Pozitivno naklonjenost temu znanju pa je bilo v tem času videti v Nemčiji, saj so hiromantiko poučevali celo na dveh univerzah.  V 18.stoletju je to znanje zamrlo, v 19.stoletju pa se je znova pojavila. Najslavnejši hiromant je bil Cheiro.

V 20.stoletju si je pridobila celo znanstvena priznanja. Nekateri zdravniki se pri diagnozah opirajo na analize dlani. Švicarski psiholog C.G.Jung  je bil celo prepričan, da bi bila ta veda bistvenega pomena za psihologe, zdravnike in vzgojitelje, ki bi iz nje raziskovali tudi značaje.

Branje z dlani – uvod

Ugotovljeno je, da niti dve dlani nista enaki.  Že v preteklosti so se spraševali, zakaj je tako.  Spoznali so, da je naša usoda zapisana v črtah in obliki dlani. Dlan je nekakšen zapis naše preteklosti in  prihodnosti.

Običajno leva dlan ponazarja preteklost, naše dedne lastnosti in vplive.  Desna dlan pa kaže na to, kakšne sposobnosti imamo in kaj bomo z njimi počeli in ustvarili.

Sodobna znanost tega ne priznava več. Črte na obeh dlaneh se nenehno spreminjajo. Znanost je dokazala, da sta roki povezani vsaka s svojo možgansko polovico. Leva polovica nadzira logično mišljenje, govor in druga intelektualna področja. Desna je povezana z izražanjem čustev, umetniško ustvarjalnostjo in intuicijo. Nevrologi so dokazali, da leva polovica možganov nadzira desno stran telesa, desna pa levo.

Za primer, če bi na na eni od glavnih črt na desni roki videli otok, bi bilo to lahko težko obdobje v posvetnih zadevah. Če bi bil „otok“ na levi roki, bi pomenil težave na osebnem, čustvenem področju. Nekateri skeptiki pravijo, da imajo ročni delavci bolj razbrazdane roke od intelektualnih, vendar to ne drži vedno. Glavne črte ostanejo nespremenjene, vendar se ročnim delavcem z občutljivo kožo nekatere manjše črte zabrišejo.

Starejša šola je delila roke na sedem tipov, te pa na podvrste po obliki dlani in prstov. Poznamo štiri osnovne vrste roke, vedno pa moramo povezati tudi dlani in prste. Če so dlan in prsti v isti kategoriji, potem ima tak človek zelo močno izražene značilnosti.

Nadaljujte z branjem: Branje z dlani – 2.del