Vse, kar se dogaja v človekovi duševnosti, od veselja, do jeze, spanja, zaupanja v prihodnost ali različnih občutkov zadovoljstva, je kemičen proces. Odvija se zlasti v tistih celicah, baterijah, ki jim pravimo možgani, nadaljuje pa se v drugih telesnih celicah. Človekov značaj, njegova nrav so nenehne kemične reakcije v biološkem gospodinjstvu njegovega telesa.
Najnovejše raziskave so dokazale, da so pri teh kemičnih procesih odločilne tri osnovne sestavine: fluor, ogljik in fosfor.

Glede na to, katere snovi prevladujejo v možganskih baterijah, razlikujemo ogljikove, fluorove in fosforjeve tipe ljudi.

OGLJIKOV TIP ČLOVEKA

  • Ogljik je za življenje najpomembnejši element, saj so iz ogljikovih spojin vse snovi, iz katerih so zgrajene živali in rastline, torej tudi človek. Ogljik je element, ki sestavlja po eni strani diamant, grafit in oglje, po drugi strani pa ga najdemo na primer v tiskarskem črnilu in v lesnem oglju.

Ogljikov tip človeka se drži zelo zravnano, le redkokdaj poveša glavo. Če ogljikov tip povesi roko, je med nadlahtjo in podlahtjo topi ko. Ogljikov tip stopa po petah. Na stolu sedi vzravnano. Ponavadi je odličen delavec , ki dela metodično in počasi in se pri tem ne pusti motiti. Malo govori, čvekanja ne prenese. Je discipliniran, pri vsej svoji bistrosti ubogljiv, saj si želi predvsem varen poklic.

FOSFORJEV TIP ČLOVEKA

  • Fosfor je kemični element, ki ga poznamo med drugim tudi po tem, da se s fosforjem premazani elementi v temi svetijo. Nanj naletimo v številnih pomembnih kemičnih sestavinah, v nekaterih se pojavlja tudi v telesu.

Fosforjev tip človeka je prijazen, še kar popustljiv, stopa lahkotno in živahno. Ženske fosforjevega tipa imajo lepo oblikovane noge. Če fosforjev tip dvigne roko, je med podlahtjo in nadlahtjo pravi kot. Takega človeka je groza vsakega enoličnega torej dolgočasnega dela. Najrajši bi videl, da bi bilo delo opravljeno, še preden se ga loti. Ima čut za eleganco, modo in ritmiko. Odlično zna voziti avto. Hitro izgubi pogum in nenehno potrebuje ob sebi človeka, ki ga vzpodbuja. Pri fosforjevih tipih so pogosto motnje v žlezah.

FLUOROV TIP ČLOVEKA

  • Fluor je bil nekoč malo znan element. V zadnjem času ga omenjamo le kot sredstvo, ki ga dodajamo kot sredstvo proti kariesu. Je enovalenten element, rumeno zelen plin, ki ga v čisti obliki v naravi ni, nastopa pa v spojini fluorovodika.
  • Fluorovi tipi živijo nemirno življenje. Pri hoji se zaletavajo, prav tak je tudi njihov način dela. Zgornji zobje jim pogosto štrlijo čez spodnje. Baje je večina genijev fluorovih tipov in zato dosegajo nadpovprečne rezultate. Fluorov tip je tudi dober psihološki opazovalec ljudi.

Privlači ga bogastvo, hlasta po razkošju, častihlepen je in si želi hitrih uspehov. Mnogi znani advokati in politiki so spadali v skupino fluorovega tipa. Skoraj vsi se otepajo z živčnostjo, z želodčnimi težavami, z boleznimi ušes in revmatičnimi motnjami.

Nauk o teh tipih ljudi je razmeroma nov in manj znan. Ogljikov, fluorov ali fosforjev tip človeka je prvi omenil leta 1966 kemik in biolog R.L.Hoover iz Portsmoutha. Njegove trditve so nepričakovano potrdila odkrila ameriškega fiziologa prof. dr. med. Wilburja Sutherlanda, ki je leta 1971 dobil tudi Nobelovo nagrado. Toda najbolj pomembno je, da posameznik, ne glede na njegovo uvrstitev preživi svoje življenje čim bolj znosno zase in za svojo okolico. Konec koncev se taki že rodimo. Kaj iz svoje vsebine naredimo, pa je odvisno od nas samih. Pravi poznavalci bomo postali šele s skrbnim opazovanjem in razmišljanjem.