PRSTI

Preučiti moramo tudi prste. Dolžina, gibljivost in velikost v primerjavi z ostalimi deli dlani lahko veliko povedo o človekovem značaju.

Na splošno velja, da človek z razmeroma kratkimi prsti  usmerja pozornost  v celoto življenja in projektov. Taki prsti kažejo na prijaznost in radodarnost. Ljudje z daljšimi prsti so nagnjeni k urejenemu razmišljanju in sklepanju.  Daljše prste imajo ljudje, ki so nežni, diplomati in dobro poznajo umetnost.

Na idealni roki so prsti ravni in pravilno nasajeni v dlan. Pravijo, da človek, ki ima debelejše prste bolj samozavesten in bolj odkrit. Zelo tanki prsti kažejo na ozkosrčnost in strogost. Ne razdajajo ne denarja niti ljubezni.

Vozlasti členki lahko izdajajo malenkosten  in težak značaj. Lahko so seveda tudi posledica bolezni. Prsti lahko postanejo vozlasti tudi takrat, če ljudje roke nenehno živčno prepletamo.

Poznamo štiri osnovne tipe prstov, vendar je ta delitev samo okvirna.  Obstajajo pa tudi različne druge oblike.

INTUITIVNI ALI KONIČASTI PRSTI

Imajo jih ljudje, ki so ustvarjalni, umetniški tipi in radi sanjarijo. Prsti so dolgi in občutljivi ter pogosto gladki. Velikokrat izražajo čustva. Zdijo se kot antene, s katerimi njihovi lastniki lovijo nadčutne signale. Taki ljudje so nagonski, občutljivi, hitrega mišljenja in si želijo stikov z ljudmi.

OGLATI PRSTI

So kratki in  čokati, ponavadi debeli in čvrsti. Nohti so štirioglati  in so usklajeni s krepkimi prsti in pogosto tudi s samo dlanjo. Izdajajo analitičen odnos do stvari in ljubezen do natančnega dela.

ZAOBLJENI ALI STOŽČASTI PRSTI

So nekoliko daljši od dlani, vendar običajno v pravilnem razmerju. Niso ne debeli, ne tanki in so večinoma čvrsti. Nohti so lepo oblikovan ter hkrati elegantni in izraziti. Izdajajo ljubezen do lepote in skladnosti.

BETIČASTI PRSTI

Ponavadi so taki prsti srednje dolgi in zelo mišičasti. Ljudje s takimi prsti se držijo ustaljenih, splošno veljavnih pravil, so odločni in se izvirno lotevajo zadev.

PRSTNI ČLENI

Vsak prst ima po tri člene. Za ocenjevanje človekovega značaja je pomembna relativna velikost členkov. Na idealni roki naj bi meril najvišji člen 2 enoti, srednji 2,5 in spodnji 3 enote. V konicah prstov se odraža človekovo duhovno življenje. Če prevladujejo srednji členi, ima človek razmišljajoč analitičen značaj. Če so najvišji členi na vseh prstih opazno daljši, bo tak človek razvil predvsem duhovno področje življenja.  Debeli srednji  členi kažejo na stremuštvo, tenki pa na ozkosrčnost.  Spodnji členi so običajno najdaljši. Dokazujejo, da velik del našega življenja obvladujejo naše telesne potrebe. Človek, ki ima spodnje člene nenavadno dolge, pripisuje telesnim potrebam velik pomen.

PALEC

Dojenček najprej iztegne palec. Palec izraža človekovo mišljenje in nam lahko veliko pove o značaju. Tudi palec ima tri  člene, ki so v enakem razmerju kot pri drugih prstih. Spodnji člen predstavlja Venerina blazinica, to pa izraža veselje do življenja in spolni nagon.

Kot med iztegnjenim palcem in kazalcem izraža človekovo gospodarnost in neodvisnost.  Če meri več kot 90 stopinj, je ta človek radodaren in lahko tudi potraten. Če je manjši od 90 stopinj, kaže lahko tudi na stiskaštvo. V povprečju znaša ta kot med 60 in 90 stopinjami.

Povprečen palec je nekoliko krajši od mezinca  in za četrtino debelejši od drugega najdebelejšega prsta na roki. Tanek, kratek palec lahko izdaja človeka, ki bo le s težavo dosega cilje, če je dolg in širok, pa človeka, ki je v svojih prizadevanjih uspešen.

Položaj palca ocenimo tako, da iztegnemo kazalec in palec stisnemo k njemu. Guba, ki nastane med palcem in kazalcem  se običajno začne na sredini Venerine blazinice. Če je višje, to izdaja zaprtega in sebičnega človeka, nižja pa nasprotno zelo velikodušnega človeka, ki se rad pusti zapeljati.