pcs-1

Najbolj razširjen komplet tarot kart je nastal decembra leta 1909. Imenoval se je enostavno Tarot karte, skupaj s kompletom se je prodajala še vodič Ključ do Tarota, ki jo je napisal Arthur Edward Waite.

Leta 1971 je avtorske pravice odkupilo podjetje U.S.games in kartam nadelo novo ime The Rider Tarot Deck, nato Rider Tarot in na koncu Rider Waite Tarot, ki se uporablja še danes.

Pamela Colman Smith je Artur Edward Waite-a spoznala leta 1901 v organizaciji Hermetic Order of the Golden Dawn. Kadar je organizacija zaradi osebnih zamer in konfliktov razpadla, je Artur Edward White ustanovil organizacijo Holy Order of the Golden Down in k sebi privabil tudi Pamelo Colman Smith.

Pamela je bila precej znana umetnica, ilustratorka in pisateljica. Znana je bila tudi pod imenom Pixie. In prav zaradi njenega talenta ji je Arthur Edward White, takrat znani mistik in učenjak, ponudil možnost, da ilustrira nove tarot karte.

Pamela Colman Smith je najverjetneje delala po Arturjevih ustnih navodilih in ne na podlagi skic. Navodila je dobivala predvsem za karte velike arkane, medtem ko se lahko za nepozabne prizore, ki jih najdemo na malih arkanah, zahvalimo samo intuiciji in nadarjenosti Pamele Colman Smith. Konec koncev je komplet kart svojo svetovno popularnost pridobil prav zaradi ilustracij male arkane.

Pamela je v pismu leta 1909 napisala, da je za risanje okoli 80 ilustracij za Tarot karte porabila okoli šest mesecev, od aprila do oktobra leta 1909. Najverjetneje je, da so bile ilustracije narisane najprej s svinčnikom, nato pa s peresom in črnilom. Naknadno so bile karte tudi pobarvane s tehniko akvarela. Ne ve se ali je to naredila Pamela ali nekdo drug.

Artur Edward Waite je svoj navdih iskal pri Tarot kartah starejšega datuma, kot so Sola Busca Tarot in Marseljski Tarot. V Tarot je hotel uvesti neko novo strujo, nekaj svežega. Zato je namenoma omilil očitno krščansko simboliko, ki se je takrat risala na karte.

Tarot karte so namreč “hodile v nos” cerkvenim dostojanstvenikom. Zato so, da se jim Tarot karte in avtorji Tarot kart ne bi preveč zamerili, v Marseljskem tarotu dodali veliko krščanske simbolike.

Arthur Edward Waite je spremenil taktiko in zato je pričel z iskanjem povezave simbolike Tarot kart v naravi, v okolici in se s tem oddaljil od takratnih smernic designa kart.

Tarot, ki ga je v ta namen po navodilih Arthurja Edwarda White-a narisala Pamela Colman Smith, je dobesedno spremenil način učenja in gledanja na Tarot karte. Komplet kart je dosegel tako velik uspeh, da je dandanes Rider White Tarot osnova skorajda vsem novo nastajajočim kompletom kart.

Nekateri pravijo, da je Rider White Tarot namenjen samo začetnikom. S tem se ne bi strinjal. Sam ga z veseljem uporabljam že 15 let in nič še ne kaže, da bi se ga naveličal.

Skratka …… hvala Pamela Colman – Smith. Narisala si nekaj najlepšega.