Opis, ki sledi, je opis karte Cesar iz Crowley tarot kompleta kart.

Na karti vidimo zrelega moškega, ki sedi na kristalnem prestolu. V desni roki drži žezlo z ovnovo glavo, v levi pa kroglo. Za hrbtom vidimo ob nogah dva ovna, ki formirata črko T pa še dvojnega laboda in jagenjčka z zastavo.

Karta cesarja je zelo podobna karti cesarice, saj na njej najdemo zelo velike podobnosti in enake simbole, ki pa so prikazani v drugačni luči. Medtem, ko je karta Cesarice fluidna, mehka, čustvena in matriarhalna, želi Cesarjeva rdeča barva doseči trdno strukturo in patriarhat.

Cesar je precej robat in močan mož, ki si želi vedno znova in znova osvajati še neosvojeno. Zna se kontrolirati in usmerjati svojo energijo. Pogled ima obrnjen na levo, kar pomeni, da želi ohraniti racionalen pogled na svet.

Simboli cesarjeve moči sta žezlo in krogla. Tam, kjer je cesarica pripravljena na kompromis in popuščanje, je cesar nepopustljiv. To trditev simbolizira žezlo z ovnovo glavo. Krogla pa je simbol realiziranja moči, ki išče umiritev strasti. Na njegovi obleki vidimo, tako kot pri cesarici, čebele, ki pri Cesarici pomenijo iskanje matice. V simboliki karte Cesarja pa pomenijo moč in dominacijo, hiearhično obnašanje in lojalnost svoji skupini.

Cesar ima na glavi bogato okrašeno krono, ki kaže na strukturo in neskončnost. Prestol, na katerem sedi, je iz kristalov, natančnih linij, ki skupaj z rdečo barvo karte pomenijo jasen cilj. Za njim vidimo dva ovna, ki pomenita notranjo moč in sposobnost usmerjanja k cilju. En oven je v senci, drugi pa na soncu. Simbolika tega je svetla in temna plat vsakega posameznika globoko v svoji duši.

Laboda, ki sta prikazana ob njegovih nogah, predstavljata »večno biti v povezavi z neprekinjeno željo nekaj imeti«. Cesarica kontrolira čustva, cesar pa materialni svet.

Dva diska, ki ju najdemo na levi in na desni strani, predstavljata 16 konic in komunicirata s karto Cesarica. Medtem, ko sta simbola na karti Cesarice, lunina cikla rasti in pada, sta na karti cesarja to dve kristalni sonci, ki predstavljata patriarhat.

Na dnu desne strani karte vidimo jagenjčka, ki je bele barve in zato predstavlja žival za žrtvovanje. Zastava, ki jo nosi, opisuje jagenjčka kot zmagovalca, ki skozi ponižnost dosega veliko moč. Aureola okoli njegove glave pomeni, da zakon ne pomeni vedno omejitev gibanja, ampak tudi svobodo.

Pomen karte: želja po stabilnosti in varnosti, želja po neodvisnosti od narave, pretirano kontroliranje, razum, močna volja, avtoriteta, intuicija, vlada, država, hierarhija, samokontrola, absolutizem, nesposobnost vodenja, nezrelost, trdoglavost, boj, hrepenenje, poškodbe telesa ali nesreča v družini.