Opis karte Norec iz Crowley tarota

Kaj lahko vidimo na karti? Osebo, elipse, tigra, metulja, dve kači, dojenčke, krokodila, ogenj, vodo, rože, sonce, grozdje, astrološka znamenja in konec koncev tudi ptiča.

Karta norca je karta začetkov, ki so tik pred startom, enako kot ženska tik pred zanositvijo. Vsi elementi na karti in njihova postavitev nam hočejo povedati prav to.

Poglejmo si Norca na karti. Oblečen je v zeleno oblačilo, v levi roki drži ogenj, v desni narobe obrnjen kelih, iz katerega je pravkar stekla voda. To sta alkimistična simbola, ki pomenita združevanje nasprotij, kontrastov, v eno. Oči so odsotne, ker Norec nima interesa učiti se, urejati nekaj, ampak je njegov smisel precej raztresen, kaotičen, kot vesolje tik pred velikim pokom.

Na glavi ima dva rogova, ki dodatno poudarjata, da je kaos tisto, kar mu ustreza. Po drugi strani pa si želi napredovanja iz nereda na življensko pot, na kateri bo pridobival izkušnje.

Tako vidimo spet nasprotje: protiutež rogovoma je piramidni sij, ki v njegovo glavo, mental, projecira potrebno za sprožitev premika. Pri tem mu pomaga tudi mavrica za njegovo glavo, ki naj bi lahko pomenila tudi stvarnika, ki je na življensko pot postavil Norca. Tako smo lahko prepričani, da se bo Norec premaknil, da bo v kombinacijah z ostalimi kartami pomenil osvežitev, premik, sprostitev ali razburkanje situacije.

Enako sporočilo nam dajejo norčeva stopala, ki niso priklenjena k tlom, ampak obrnjena proti nam. To pomeni, da še vedno noče prevzeti odgovornosti za svoje življenje, da še nima stika z realnostjo, ali pa ga še noče imeti.

Sedaj si poglejmo okolico. Barvna sestava karte je modra in rdeče oranžna. To enostavno pomeni ogenj in vodo. Namen tega je prikazati situacijo tik pred trčenjem, zlitjem nasprotij, vode in ognja. Pod nogami vidimo vodo in trstičje. Po Crowleyu je to reka Nil, ki pomeni življensko energijo in ima isto funkcijo kot kri, ki prenaša hranilne snovi. In, ker naj bi bila to reka Nil, je spodaj narisan tudi krokodil, ki naj bi spet prikazoval oziroma sporočal, da karta predstavlja osnovne instinkte, ki so v vsakem izmed nas.

Norec je obrnil čašo, kar pomeni, da želi ostati primordialen. Po drugi strani pa v roki drži ogenj, ki ga bo porinil dalje. In kadar bo norec po prehojeni poti učenja, sposoben spoštovati vodo, ogenj in njune učinke in kvalitete ter ko bo sposoben v zadnje koraku (velika arkana Svet) obvladovati samega sebe in se pravilno umestiti v vesolje, se bo spet povrnil v kaotično stanje, v katerem se sedaj nahaja v pripravi na novo pot. Napisano nam potrjuje tudi roža na krokodilu.

Sedaj si oglejmo še spirale, ki pomenijo življenske cikle ali eno življenje, ki kroži od rojstva do smrti. Lahko bi rekli, da je to nadaljevanje karte Atu 21 ali pa, drugače rečeno, pogled z druge strani, iz temne plati. Na karti Norca lahko vidimo štiri spirale. Prva je v obliki grozdnega peclja, ki se ovija okoli vratu norca.

Nadaljuje se z oblikovanjem srca (želja po anarhiji, želja po čustvih, po naravi, nedefiniranosti) in v drugi spirali lahko vidimo kači, metulja in ptico, ki predstavljajo cikel življenja in smrti. Ptica simbolizira svobodno voljo, metulj nujno evolucijo (iz žuželke v metulja), kače pa v tem primeru simbol smrti. V tretji spirali naletimo na otroke – ponovno rojstvo, ki preko rož v razkoraku Norca pošiljajo primordialno energijo v sonce z namenom kreiranja energije za prihodnost. Zadnja, četrta spirala, pa nakazuje, da je prišel čas, da se je potrebno spustiti na zemljo in začeti zadeve realizirati. Zato spadata v četrto spiralo tiger in krokodil, saj sta to nevarni živali, ki človeka vedno prebudita in spravita v pogon.

Iz vsega napisanega je pomen karte na dlani. Karta predstavlja energijo, ki je lahko pozitivna ali negativna. Norec predstavlja notranjo energijo, ki se mora šele sprostiti.

Energija še ni formirana, je enostavna in prijetna. Karta norca je privzdignjena nad vsemi ostalimi, saj predstavlja obe skrajnosti življenja skupaj z vsemi vmesnimi postajami.

Norec je začetek in konec, je alfa in omega. Njegova inteligentnost meji med znanstvenikom in moteno osebo. Zato je edina karta, ki se prilega k vsaki karti.

Norec nima spola. Norec je oboje, moški in ženska, saj živi v svetu, kjer je vse mogoče. To nam nakazujejo ženske prsi.

Norec lahko izkrivlja situacije, jih poživi ali uniči.

Za konec bi lahko rekel, da je karta norca opozorilo, da je potrebno biti pozoren na karkoli, saj nam situacija lahko uide iz rok iz tehtnega ali povsem banalnega razloga.