tarot-cards-219419_640

Zgodovina po letnicah:

10.stoletje – na kitajskem že prerokujejo s kartami, enako v Indiji. Karte niso podobne bodočim evropskim. Nekateri trdijo, da so se potem karte prenesle v Evropo s pomočjo Mongolov in Arabcev, drugi pravijo, da so že obstajale, saj so se širile s Cigani (ciganske karte). Tretji zaprisegajo, da je Tarot skriti ključ še iz Egipta.

Okoli 1330 – Pojavi se manoskript »Renard de Contrefait«, v katerem se omenja igra s kartami, ki bi lahko bil Tarot

Okoli 1370 – Prvi zapisi o igri, ki prikazuje skrite ključe sveta. Zapiski »Tractatus de moribus et disciplina humanae conversationis« so delo Patra Johannes-a. tarot se bliskovito širi po Evropi od 1377 do 1397. V tem času prepovedujejo uporabo Tarota običajnim ljudem, saj je rezerviran le za višje sloje.

Okoli 1500 – Tarot se pojavlja v času renesanse in humanizma. V tem času nastanejo Marseljski tarot, Piemontese tarot in Medici Sforca tarot. Nekateri prerokujejo samo z veliko arkano, nekateri pa ze z vsemi 78 kartami, torej z veliko in malo arkano.

Okoli 1780 – Court de Gebelin prvič opiše sistem tarota in ga poizkuša umestiti v časovno obdobje Egipta.

Okoli 1783 – Etteilla postavi zanimivo teorijo in sicer, da naj bi bile prvotne tarot karte sestavljene iz samo 17 kart vtisnjenih v zlate plošče.

Okoli 1856 – Ephias Levi prvi postavi vzporednice med Tarotom in Kabalo.

Okoli 1889 – Oswald Wirth napiše eno temeljnih del o tarotu in zraven še karte, ki so postale osnova za vse nadaljne grafične podobe.

Okoli 1890 – Papus objavi knjigo Bohemijski tarot

Okoli 1888 – Samuel Lidel Meters objavi svoje publikacije, ki kasneje na površje potisnejo znamenitega Aleister Crowley-a

Okoli 1908 – Edward Waite skupaj z Pamelo Colman ustvari nove tarot karte, ki se tako razlikujejo od ostalih in so tako inovativne, da postanejo najbolj prodajan tarot komplet kart v zgodovini.

Okoli 1944 – Crowley izda v majhni nakladi tarot karte pod imenom Knjiga Thotha

Okoli 1969 – Šele po smrti Crowleya in Lady Frieda Harris objavijo Crowleyevo temeljno delo in v veliki nakladi – Crowley tarot

Od 1950 naprej – Tarot karte doživijo pravi razcvet. Mnogo avtorjev izda svoje Tarot karte, le nekateri pa s svojimi kartami vzbudijo veliko zanimanje, saj mnogi le prerisujejo že obstoječe. Dva izmed osnovalcev samosvojih kart teh sta Haindl in Salvador Dali.

Tarot postaja vedno bolj popularen in mnogo je samoukov, ki Tarot ne spoznavajo od samih temeljev ampak nekje na sredini. Osnove, kot so Kabala, Astrologija, Numerologija, splošno znanje divinacijskih tehnik in osnovni etični kodeks pozabljajo in se z »odvečnimi« stvarmi ne ukvarjajo. Tarot je zelo zahteven sistem in kdor se ga uči le nekaj časa, že misli, da obvlada vse skupaj in da ne rabi dodatnega izobraževanja. Ciganske in Remi karte podcenjujejo in jih pripisujejo navadnim »šlogaricam«.

Vedeževanje in prerokovanje postane donosen posel in v kombinaciji z magijo postaja na področju zahodne Evrope, četrti najdonosnejši posel, takoj za prostitucijo, drogo in orožjem. V Italiji je zadeva že tako daleč, da načrtujejo razna predavanja po osnovnih šolah z namenom odvračanja ljudi od uporabe storitev Magije in podobnih uslug, saj je med pravimi alternativci cela armada ljudi, ki agresivno ponujajo storitve zgolj zaradi denarja. V zadnjih letih je zaradi uporabe magije v Italiji umrlo nekaj ljudi, predvsem zaradi zaupanja ljudem, ki so jim obljubljali čudežne ozdravitve brez zdravil in z uporabo raznih ritualov in napojev.

Dejstvo pa je, da se sistema, pa naj bo katerikoli, učimo vse življenje, ponižno sprejemamo razodetja, ki jih spoznavamo ob uporabi kart za vedeževanje in tiho spoznavamo skrite ključe in povezave, ki so ljudem ponavadi prikrite.